Musikkhistorie

Musikk har eksistert i utrolig mange år, og i fra den spede begynnelse med hender og stemmen som da utgjorde rytmen. Musikken har blitt brukt til mange forskjellige typer aktiviteter, til arbeid, fest, sorg, glede og fornøyelse.

Musikkens egentlige start vet man selvfølgelig ikke helt korrekt men man regner med at den har eksistert for mer enn 50 000 år og endringene gjennom disse årene har vært enorm. Spesielt når en tenker på dagens musikk stiler har det kommet utrolig mange varianter.

Instrumenter

Musikken kom før skrivekunsten og noe nøyaktig om hvordan musikken var i starten har man ikke. Det har derimot blitt funnet fløyter av forskjellige typer gjennom utgravinger rundt omkring i verden. Det som i dag er den eldste fløyten som er funnet er beregnet til og være rundt 40 000 år gammel. Den ble funnet ved byen Cerkno som ligger i Slovenia i slutten av 1900 tallet. Den kalles Divje Baba fløyten og har blitt laget av beinet til en bjørn. En annen fløyte ble funnet i Tyskland som man regner med er rundt 35 000 år gammel, denne fløyten er laget av vingebeinet i fra en fugl. Man har også gjort funn i både Kina og India som er på rundt 25 til 30 000 år gamle.

Instrumenter

Musikken gjennom tiden

Musikken gjennom tiden

Utviklingen gjennom tiden har jo vert preget av livstilen til menneskene, antikkens musikk som strekker seg i fra rundt år 700 f.Kr til omtrent år 500 e.Kr var de Greske og Romerske sivilisasjoner som sto for. De preget da det meste av områdene rundt Europa og musikkstilen deres ble da spredt i disse områdene. Under middelalderen var musikken mye preget av den religiøse stilen og av gregoriansk stil. Musikken og sangen ble på denne tiden skrevet ned med noter og det var da den typiske klassiske stilen som vi i dag kaller den. På 1400 tallet endret musikkstilen seg igjen og da var det renessanse stilen som gjaldt. Denne musikkstilen ble stort sett brukt i de nordligste delene av Europa. Under denne tiden ble mye av musikken skrevet av komponister som var tilknyttet forskjellige skoler rundt omkring i Europa. Skoler som den flamsk- franske skolen, den romerske skolen og den burgundiske skolen. De var da komponister som John Dunstample, Johannes Ockegem, Giovanni Pierlugi da Palestrina og John Taverner som dominerte på den tiden. ` Så kom barokktiden på 1600 og 1700 tallet som igjen endret musikkstilen, da var det drama og detaljer som ble det viktigst. Da kom også opera inn som ett virkelig stort musikalsk endring. Det var på denne tiden at Bach og Handel var de store komponistene som skrev store musikkverk.

Johann Sebastian Bach har fortsatt ett stor navn innen denne musikkstilen den dag i dag sammen med Claudio Monteverdi. Wienerklassismen var neste musikkstil, da var det de store orkestrene som gjaldt. Den ble så etterfulgt av romantikkens tid før vi kommer til den litt mere moderne musikkstilen som den brukes mye av i dag. Musikken i dag har fått mange forskjellige typer stiler, noe for enhver smak kan man trykt si.

Comments are closed.