Musikken fra gutterommet

Du sitter hjemme i godstolen i kjeller rommet ditt som er innredet for deg. Musikk anlegg, stor TV skjerm, flere pc-skjermer og så videre. Rommet har alt man trenger for å både lytte til og for å lage musikk. Og det siste har du syslet med i flere år, men aldri kommet noen vei. Du har lagt ut noen låter på internett, men aldri fått noe særlig respons annet enn fra dine nærmeste kompiser som selvfølgelig skryter av musikken din. Men denne låten du holder på med nå har du mange spesielle følelser for. Ikke følelser inn i det private livet, men du føler liksom at du har et eller annet på gang som du ikke har kjent tidligere.

Legge ut musikken på nettet

Skulle man publisere musikk tidligere trengte man ganske mye penger for å få produsert og spilt inn den eller de låtene man ønsket i lydstudio. Den tiden er forbi. Nå kan du selv gjøre mye av om ikke all denne jobben hjemme på gutterommet og deretter publisere låten eller låtene ut på internett.

Alt du trenger i dag for å få ting ut på nettet er riktig programvare og en eller flere gode mikrofoner for å spille det inn.

Musikkens verden har forandret seg ganske mye på denne måten de senere årene. Nå kan nesten hvem som helst publisere sin musikk via internett og få kommentarer og ris eller ros for det de har laget. Det har i de siste årene blitt oppdaget flere band og artister via disse «streaming» stedene på nettet.

Selv om du ikke skulle komme frem og i rampelyset så er det alltid gøy å høre hva andre synes om musikken din. Det kan jo komme mye koselige kommentarer og det er alltid en inspirasjon for å fortsette å lage ny musikk. Kanskje skriver eller komponerer du er super hit en dag?

NRK

NRK har faktisk engasjert seg en del i dette og har det største stedet på nettet hvor man kan publisere musikken sin. Urørt drives av NRK og hvert eneste år kårets årets låt selv om den aldri er blitt eller kommer til å bli noe stor hit. Og i løpet av året spiller de tilfeldig valgte låter som er innsendt til nettstedet. Det hadde jo vært MEGA bare det å få høre sin egen låt på radioen!

Det er også flere internasjonale plattformer du kan legge ut musikk på. Noen av de er for eksempel SoundCloud, YouTube og MySpace.

Det kan være du må opprette kontoer og slikt for å få ut musikken, men det er jo for at de skal igjen finne tilbake til den rettmessige eieren dersom de vil musikken noe!

VIKTIG

Det er flere ting du må vite om dette å publisere. Rettigheter er en meget viktig sak dersom du benytter deg av samples for eksempel. Tillatelse til å publisere av de som deltar er viktig.

Legge ut låter som er skrevet av andre kan gi deg store problemer dersom dette blir oppdaget av «de rette» menneskene.

Er det noe du lurer på kan du alltid ta kontakt med de som er moderatorer på slike steder og stille spørsmål for å få svar på det du lurer på.

Lykke til mot en internett karriere!

Comments are closed.