Musikk vi ikke hører hver dag

Hva er vanlig musikk og hva er uvanlig musikk har jeg tenkt mange ganger. All den musikken vi hører på radio og TV for eksempel blir jo ganske vanlig musikk så lenge vi hører den hver dag eller kanskje også flere ganger om dagen. Men musikk som vi kun hører enkelte ganger. Kanskje ved spesielle radio programmer, spesielle TV programmer eller at vi går et sted for å lytte til nettopp den typen musikk. Hvilke typer musikk der det?

Irsk musikk

Irsk folkemusikk hører ikke med i den gruppen musikk vi hører hver eneste dag på radio eller TV. Selv om det kan være mye bra rytmer og god musikk her så er den bare ikke så langt fremme i det daglige her hos oss i hvert fall. Setter man seg først ned og lytter til slik musikk så finner man mye «sjel» i denne typen musikk. Det er som oftest folkemusikk eller populær musikk spilles. Et eksempel på de instrumentene som kan bli benyttet i et slikt band er; Gitarer, bassgitar, piano, trekkspill, fele, mandolin, banjo, fløyter av flere slag, munnspill, sekkepipe og slagverk samt bodhran som er en type irsk tromme.

Sammensetningen av flere av disse instrumentene gir en spesiell lyd og blir det som da er kjent som «sounden» i irsk musikk.

Slike band spiller ofte en blanding av eldre og moderne irsk musikk, samt at de ofte blander inn en fengende og kjent popmusikk låt som publikum både kan synge og danse etter.

Det finnes nok noen som utøver og spiller denne typen musikk ofte også i Norge. Men de holder seg nok en del lokalt siden det ikke er mye å høre til slike hverken i media eller å finne de på listene over populær musikk. Men de dukker opp i ny og ne heldigvis og er et positivt innslag i hverdagen.

Musikk til fest

Det finnes flere typer musikk som er skapt til fest. Men som selvfølgelig også spilles i andre sammenhenger. Jeg tenker da spesielt på Samba musikken. Den hører vi ikke mye til, men så snart det er karnevals tid et eller annet sted så kommer samba rytmene frem i dagen. Eller også ved større arrangementer hvor det skal skapes en vinner i sport for eksempel kommer også ofte samba rytmene lett frem. Kanskje det er en type vinnermusikk?

Samba musikken forbinder vi først og fremst med Brasil. Lettkledde damer i store praktfull kostymer og sambarytmene dunkene rundt dem! Det du kanskje ikke vet like mye om er at forgjengerne til sambaen heter Maxixe og Lundu. Den første samba låten som skal ha blitt innspilt heter Pelo Telefone og skal ha blitt spilt inn i 1916.

Det strides litt om Sambaen har sin opprinnelse nord i Brasil eller om den kom frem i Rio de Janeiro. Alt dette skal da ha skjedd helt i starten av 1900 tallet. Og musikken og den første innspilte låten skal ha blitt meget populær.

Sambaen er jo populær i dag også, men det er ikke hver dag vi hører noe til den.

Comments are closed.