Musikk på 70-tallet

På 70-tallet kom det frem musikkmangfold verden aldri hadde sett før. Det dukket opp mange nye  musikkgenre og det ble svært variert utvalg i musikken. Det var da pop, funk, soul og disko fikk sin plass på musikkscenen og mot slutten av tiåret ble hip hop til. Mange sier at den beste rockemusikken ble skapt på 70-tallet, med artister som David Bowie og band som Led Zeppelin og Pink Floyd som regjerte i denne genren. Det å skape musikk ble revolusjonert og, med at vinylplater ble allemannseie som ga mange flere muligheter til industrien. Det var i dette tiåret at noen av tidenes største artister fikk enorm suksess. Jeg kunne ha skrevet mange innlegg om musikere fra denne tiden og jeg starter her med to som fikk sitt store gjennombrudd i dette tiåret, men fortsatte å regjere i flere tiår frem.

Michael Jackson

Han var amerikansk sanger, danser og komponist som var med i The Jackson 5 før han ble solosanger i 70-årene. Allerede som 13-åring ga han ut sitt første soloalbum og året etter hadde han flere store hits som Ain`t No Sunshine og Ben. Mot slutten av 70-årene som albumet Off The Wall ut, som inneholdt store hits som Don`t Stop Til You Get Enough og Rock With You. Videre gjennom 80-årene og fremover fortsatte suksessen hans med albumet Thriller og hans musikkvideoer gjorde det stort på MTV. Han fortsatte å gi ut musikk på 90 og 2000-tallet også, men albumene fikk litt blandet mottakelse. Mange av låtene ble uansett veldig populære. Noen kjente er Black Or White, Earth Song og You Rock My World.

Michael Jackson levde et liv i rampelyset fra tidlig barndom, da han hadde et unikt musikk- og dansetalent i tillegg til en karakteristisk personlighet som har skapt mange overskrifter og gjør det fortsatt. Det var også mye kontroverser rundt utseendet hans, da han hadde en del plastiske operasjoner i ansiktet og huden hans ble betydelig bleket. I senere tid ble det avklart at hudfargeendringen skyldtes sykdommen Vitiligo. Det som kastet en stor skygge over hans strålende karriere og talent var rykter om pedofili, som har ødelagt veldig mye for ham i senere tid.

Før han rakk å ha en siste turne, døde han av hjertestans i 2009. I likhet med hans liv skapte døden hans mye kontrovers hvor legen hans ble anklaget for å ha gitt ham medisinoverdose.

Elton John

Elton John

Enda en stor verdensstjerne på 70-tallet var britiske Elton John, som opprinnelig het Reginald Kenneth Dwight. Han var sanger, pianist og komponist. Elton startet sin karriere som pianist i bandet Bluesology. I samarbeid med tekstforfatteren Taupin skrev han sangene sine på 70-tallet. Han fikk det store gjennombruddet med balladen Your Song i 1970. Musikkstilen hans endret seg fra rock til pop over tid. I tillegg til musikken var han kjent for sin glamrock stil med eksentriske scenekostymer, store hatter, store og rare briller og høye platåsko. Elton John fortsatte å lage og fremføre musikk i flere tiår etter og har bidratt med soundtrack til mange kjente filmer. Hans privatliv har også vært i søkelyset da han var en av de første popstjernene som sto frem som homofil og er i dag gift og har to barn sammen med ektemannen sin.

Comments are closed.