Musikk på 1960-tallet

Musikken på 1960-tallet var handlet mye om poprock-sjangeren, som utviklet seg i Storbritannia og USA, med som for eksempel the Beatles og Rolling Stones. I England var det byene Liverpool og London som dominerte musikklivet, og det var massevis av band i Liverpool. Byen lå som en havn mot det åpne hav og gjorde det enkelt å importere instrumenter og plater. Musikken på 1960-tallet ble mer selvstendig og mange skrev egne låter.

I USA ble Motown-musikken populær, og mørkhudede artister fikk mer oppmerksomhet enn tidligere. Her finner vi artister som for eksempel the Jackson Five, Stevie Wonder og Aretha Franklin. Musikken var gjerne forbundet med samfunnsendringer og politiske temaer på den tiden, for eksempel Borgerrettighetskampen i USA, der mørkhudede mennesker ble mer bevisst på seg selv, og det var også et opprør blant ungdom, angående miljøfiendtlig industri og materialisme.

Rhythm and blues, og soulmusikk, var andre musikksjangre på 1960-tallet, med afroamerikanske artister som sang om smerte og søken etter glede og frihet. Musikken ble mer kommersiell enn den hadde vært tidligere, og man produserte musikk for underholdning og dans. Soulmusikken kunne danses til og var også preget av «funk». Man var opptatt å vise den afroamerikanske identiteten og at man var stolt av å være mørkhudet. På denne tiden utviklet det seg også en psykedelisk retning, som har med bevisstheten og det indre, å gjøre. I musikken så gjenspeiles dette ved hjelp av elektroniske effekter, og innslag fra for eksempel arabisk og indisk musikk. Musikken skulle være en slags rus, på samme måte som avhengighetsskapende stoffer.

Musikk på 1960-tallet

I Norge hadde vi artister som for eksempel Wenche Myhre, Arne Bendiksen og Terje Rypdal. Wenche Myhre hadde slagere som for eksempel La meg være ung og Tenk så deilig det skal bli – hun gjorde det også bra internasjonalt, i for eksempel Tyskland. Arne Bendiksen var en allsidig mann i norsk musikkliv og var både sanger, tekstforfatter, komponist og plateprodusent. Flere av låtene til Bendiksen har vunnet Melodi Grand Prix, og han har laget sanger som for eksempel Åh, Marie jeg vil hjem til deg og Jeg vil ha en blå ballong. Terje Rypdal var gitarist og komponist, og var innom flere musikksjangre som for eksempel jazz, rock og samtidsmusikk – han gjorde det også bra internasjonalt.

The Beatles

The Beatles var en 60-talls gruppe fra Liverpool, som bestod av medlemmene: John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr og George Harrison. Bandet skrev låtene selv og musikken blir sett på som historisk – gruppen gjorde det bra også i USA. Beatles var ikke bare kjent for musikken, men de var idoler for en generasjon ungdommer, når det for eksempel gjaldt mote, hårfrisyre og holdninger.

Musikken som de spilte var innen sjangrene rock’n’roll and skiffle, og guttene var kjent for sanger som for eksempel: A hard day’s night, Let it be, Yellow submarine og I wanna hold your hand. Etter hvert eksperimenterte de med ny type musikk, som for eksempel psykedelisk rock og Tin Pan Alley-musikk. Gruppen var en av de mest populære bandene på 1900-tallet, og solgte en milliard plater. I 1970 la de opp karrieren. I etterkant har guttene startet solokarrierer.

Comments are closed.