Musikk på 1950-tallet

Jeg må bare innrømme det med en gang, at musikken fra dette tiåret er noe jeg virkelig liker. Jeg er ikke gammel nok til at jeg fikk oppleve denne flotte musikken da den ble utgitt, men du verden så mye bra som kom av musikk på 1950-tallet. Selv er jeg født på slutten av tiåret etter, men mine foreldre hadde jo denne musikken som sin ungdomsmusikk. Men det at den fenger og opptar ungdom også mange tiår senere, ja det forteller litt om kvaliteten på det som ble produsert og utgitt. Alle tiår har sine sjangere og stilarter når det kommer til musikk, mitt tiår var utvilsomt 1990-tallet. Men jeg lytter gjerne til musikk fra alle tiår, men 1950-tallet er det noe helt eget og spesielt ved.

USA i førersete

Det er hevet over enhver tvil om at musikken på 1950-tallet i alle hovedsak var amerikansk, og at vi i Norge også la vår elsk på denne musikken. I Norge og Europa var enda krigen som var over, noe som gjorde at fokus og innsats lå på å bygge opp det som var tapt. Men i USA var det andre tider, der rådet det vekst og velstand og dette farget bokstavelig talt også musikken som ble produsert. Oppgangstidene i USA gjorde sitt til at middelklassen stadig ble større, og at folk fikk mer penger å rutte med. De som var ungdommer, kunne leve livet mer enn tidligere kort og godt.

Svarte mennesker flyttet inn til byene

For at vi skal forstå den musikken som ble gitt ut på 1950-tallet, må vi også vite litt om hva som skjedde i USA på denne tiden. Mange av de mørke amerikanerne flyttet fra landsbygda og inn til storbyene, hvor de typisk startet å jobbe på fabrikkene. Dette skapte nye sosiale grupper, og ikke minst en etterspørsel etter nye produkter også innen musikken.

Delt mellom de mørke og hvite

Delt mellom de mørke og hvite

Det ble ofte slik at de mørke sverget til «sine» artister, og det samme gjorde også de hvite. De mørke hørte ofte på gospel og blues, mens pop- og countrymusikken på en måte tilhørte de lyse. Det er mange retninger og sjangere her, som jeg kunne skrevet ganske så mye om – men det er ikke målet med denne artikkelen. Men at vi senere kanskje kommer tilbake til dette, skal dere ikke se bort ifra.

Sun studio

Jeg må bare innrømme det med en gang, at musikken fra dette tiåret er noe jeg virkelig liker. Jeg er ikke gammel nok til at jeg fikk oppleve denne flotte musikken da den ble utgitt, men du verden så mye bra som kom av musikk på 1950-tallet. Selv er jeg født på slutten av tiåret etter, men mine foreldre hadde jo denne musikken som sin ungdomsmusikk. Men det at den fenger og opptar ungdom også mange tiår senere, ja det forteller litt om kvaliteten på det som ble produsert og utgitt. Alle tiår har sine sjangere og stilarter når det kommer til musikk, mitt tiår var utvilsomt 1990-tallet. Men jeg lytter gjerne til musikk fra alle tiår, men 1950-tallet er det noe helt eget og spesielt ved.

Comments are closed.