Musikk og følelser

Jeg har snakket mye om musikk, musikk genre og ikke minst forskjellige musikere. Nå har jeg lyst til å snakke mer om hva som gjør musikk, i sin reneste form. Mennesker har alltid omgitt seg med musikk i forskjellige former. Rytmer og sang ved leirbålene var begynnelsen, så la man til flere instrumenter og flere toner.

Så har musikken fulgte menneskets utvikling videre. Fra primitive rytmer til hip-hop til blues og mange andre varianter. Det er ikke et menneske som ikke har et forhold til musikk. Det kan være et hatforhold eller et kjærlighetsforhold, men uansett så vil dette vekke følelser hos de som lytter.

Samme sang, forskjellige reaksjoner

Hvis du har vært inne på spotify eller lignende musikk kanaler, så har du garantert sett kategorier som heter: kjærlighet, konsentrasjon, fest og lignende kategorier. Tanken er at musikk kan gjøre deg mer skjerpet. Så hvis du skal bryne deg mot sjakkmesterne hos Chess.no så trenger du fokus. Skal du ha det moro med strategispill hos Poki.no eller spinne hjul hos Pokerstarscasino.com så trenger du musikk som gjør deg glad.

Utfordringen er at samme sang kan vekke forskjellige følelser hos forskjellige personer. Jeg er ingen fan av Prince, men jeg er en fan av Michael Jackson. Prince sine sanger gjør meg fort irritert, selv om jeg hører at rytmen er god og jeg ser at mange andre blir i godt humør.

Michael Jackson sin Beat it gjør meg i godt humør, spesielt på en dag hvor jeg kanskje føler meg litt nedfor.

En sang knyttet til en hendelse

En god venn blir bare irritert av Beat it. Hun misliker rytmen og sangen generelt. Så den beste måten å ikke ha en god kveld når vi er sammen er ved å sett på Beat it.

En sang knyttet til en hendelse

Når det skjer noe viktig i livet vårt så vil hjernen vår fokusere på de merkeligste tingene. Spesielt vil luktesansen og hørselen bli aktivert i slike sammenhenger. Personlig så klarer jeg ikke å høre på The Rose, uansett hvem som synger den, uten å begynne å gråte. Denne gikk på radioen da jeg fikk en telefon som sa at en god venn hadde gått bort. Så for meg vil denne sangen alltid være knyttet til den opplevelsen.

Wake me up before you go go sprengte nesten høyttalerne da jeg fikk mitt første kyss og ble sammen med min første virkelige kjærlighet. Forholdet vart ikke i årevis, men lykkefølelsen knyttet til sangen den har jeg aldri mistet.

Musikk skaper en fellesskapsfølelse

Eldre mennesker som sliter med demens og andre tilstander som svekker det mentale reagerer ofte svært positivt på musikk. Mange eldre husker spesielle hendelser og ikke minst får gode følelser når de sitter og hører på musikken.

Derfor er musikkterapi blitt et fast innslag på mange sykehjem og steder der eldre samler seg.

Musikk skaper en fellesskapsfølelse

Vi mennesker er svært forskjellige. Noen trives best sammen med andre, mens andre trives best alene. Musikk kan fungere som en bro mellom disse forskjellige personlighetene. Å sitte på en kafe eller en bar og høre på god musikk gjør noe positivt med oss mennesker.

Personer som liker samme musikk blir enda sterkere knyttet sammen takket være musikken som spilles når de er sammen. De behøver ikke å snakke om den, det handler bare om å være sammen og dele en felles opplevelse.

Å dra på konsert er selvsagt den ultimate felleskapsopplevelsen. Her får man vær sammen med hundrevis, kanskje tusenvis av andre som elsker den samme musikken som du gjør. Det skaper en helt unik følelse som mange sammenligner med å være tilskuer på en fotballkamp. Man heier på artisten og lar seg rive med.

Musikk trenger ikke ord

Musikk trenger ikke ord

Det snakkes mange forskjellige språk i verden i dag. Noen språk er mer vanlige enn andre. Engelsk, spansk, fransk og mandarin er språk som snakkes av svært mange personer spredd over hele verden. Derfor er det mange som synger på fransk eller engelsk, eller andre språk. Da når de ut til et større publikum.

Teksten kan være med på å skape en følelse og vekke tanker, men forskning har vist at det ofte holder med bare musikken. Vi mennesker har en god fantasi og kan derfor skape vår egen historie som passer inn i den følelsen som sangen gir oss. Forskjellige mennesker vil skape sin egen historie og derfor vil også sanger uten tekst få sitt eget liv.

Det er også mange musikere som lager sin egen versjon av sanger, uten teksten.  Istedenfor teksten så lar de et instrument bære melodien. Jeg har spesielt lagt merke til Ed Sheerans sin ”Shape of you”. Denne har en svært spesifikk rytme og melodi. Så spesifikk at andre artister har valgt å la et instrument bære melodien og laget nye varianter. Jeg ble spesielt imponert av en gruppe som spilte hele sangen med cello som både støttende og bærende melodi.

Comments are closed.