Lastebilsjåfør og artist

Det er mye som kan sies om artisten Sputnik, og det at musikken hans er både fengende og litt sær på en og samme tid – regner jeg med at jeg har mange med meg på å mene.

Jeg har selv lyttet en del på hans låter, og jeg legger ikke skjul på at hans tekster spesielt – er både folkelige og lette å huske. Slikt blir det ofte musikk av som «alle» husker, og hans låter er typisk festmusikk for et voksent publikum. Hans navn er Knut T Storbukås, og artistnavnet Sputnik er som nok hentet fra den russiske romfarten – noe som i seg selv også er litt originalt og slik som han selv også må sies å være.

De to mest kjente låtene hans

Det er ikke noen tvil om at «Lukk opp din hjertedør» og «Skilles Johanne» troner øverst på listen, dette er låter som sikkert både er elsket og hatet men uansett er de det mest kjente fra hans utgivelser. Knut T Storbukås er født under krigen, nærmere bestemt 23.april 1943. Han kommer fra en liten bygd som heter Bostrak i Telemark, og mer nøyaktig plassert så befinner vi oss i Drangedal. Det er ikke noen tvil om at Sputnik har satt både Telemark og spesielt Drangedal på kartet, med sine etter hvert mange opptredener og plateutgivelser.

Utsolgte billetter og publikumsrekorder i fleng

Det at lastebilsjåføren fra Drangedal raskt gjorde suksess med sin musikk, viser klart et salgstall på over en million solgte kassetter i løpet av få år oss. Stedene hvor Sputnik skulle opptre, ble som regel raskt utsolgt for billetter. Det var en rekke steder han satte publikumsrekorder, og i 1990 ble han faktisk kåret til «Årets artist i Norge».

Guinness rekordbok

En ting er at han satte publikumsrekorder rundt i Norge, men han skrev seg også i 1993 inn i Guinness rekordbok. Dette skjedde da han i løpet av tre døgn, klarte å avholde 36 konserter fra Tromsø i nord til Mandal i syd. Dette sier noe om hvor populær Sputnik var på denne tiden, og kanskje spesielt på 1990-tallet. Det er kanskje ikke alle som forbinder Sputnik med TV-serien «Mot i brøstet» Men han deltok faktisk i en episode, den første sesongen som TV2 hadde den populære TV-serien i sitt sortiment – og dette skjedde i 1993.

TV-åpninger og opptredner utenlands

Det var ikke bare i «Mot i brøstet» som Sputnik hadde samarbeid med TV2, han var også med på kanalens åpning i selveste Grieghallen i 1992. Hans bidrag under den store åpningsfesten, var å synge duett med Kjell Bækkelund. Hans liste over steder han har opptrådt, begynner etter hvert å bli ganske så lang. I tillegg til en hel rekke steder i Norge, så har han også hatt en del utenlandsopptredener i land og steder som Spania, Zanzibar, Thailand, USA, Danmark, Sverige. Det er ikke noen tvil om at Sputnik er et symbol på typisk norsk folkelighet, og den erfarne artisten har gjennom en årrekke gitt oss god underholdning i mange forskjellige sammenhenger.

Comments are closed.