Kom, Spill og forsvinn

Planen var å skrive om musikken som aldri kom frem på hitlister eller frem i rampelyset. Men jeg endrer meg litt og tar med en artikkel eller to om musikk låter som kom som et skudd, ble en megahit og spilt overalt og forsvant igjen like fort som de dukket opp. De låtene som blir kalt for «One Hit Wonder» låter. De er det ganske mange av opp gjennom årene. Jeg kommer ikke på noen direkte store norske av «One Hit Wonder», men listen fra utenlandske artister er ganske lang. Slike låter har for så vidt kommet med jevne mellomrom så lenge musikk har blitt kringkastet og sendt ut til publikum.

En norsk representant

Jeg synes det er feil, men på de utenlandske listene som har vurdert «One hit wonder» låter så finnes det en representant fra Norge. Den er både på en liste fra VH1 over 100 slike kjappe hitlåter. Og den samme gruppen og den samme låten dukker opp igjen på en liste fra Channel 4.

Gruppen og låten det er snakk om er Aha sin «Take on me» fra 1985. Det kan være at jeg er mer patriot enn jeg er klar over, men på begge listene havner den på topp ti plassering – henholdsvis åttende og niende plass. Det er kanskje fordi låten ble utgitt flere ganger før den fikk aksept til å komme inn på hitlistene. Det kan være at publikum som har stemt frem dette har tenkt på den måten.

Utenlandske låter

Jeg som har passert første halvdel av årene til 100 kan kjenne igjen ganske mange av disse «One hit wonder» låten som listes opp på flere lister. Det er artister som har hatt en slik låt, men som har andre låter som er store. Og det er artister som jeg ikke klarer å forbinde med andre låter enn nettopp denne «One hit wonder» låten.

Dersom jeg velger listen til Channel 4 fra Storbritannia, så er det flere artister som er kjente for meg i hvert fall. Listen er fra 2006, men disse låtene forandrer seg jo ikke selv om det er på en eldre liste. Listen er stemt frem av Channel 4 sine seere hvor de ble bedt om å sende inn stemme på sin favoritt «One hit wonder».

Låter som jeg kjenner igjen ved første øyekast er;

“Take on Me” – a-ha

“99 Red Balloons” – Nena

“The Safety Dance” – Men Without Hats

“Always Look on the Bright Side of Life” – Monty Python

“Spirit in the Sky” – Norman Greenbaum

“Who Let the Dogs Out?” – Baha Men

“Kung Fu Fighting” – Carl Douglas

Listen var totalt på 10 låter, og jeg kjenner igjen syv av dem. Har jeg blitt så gammel eller er det bare det at jeg kanskje var glad i musikk også tidligere i livet mitt og hørte mye på ny musikk den gangen. For de fleste av de låtene er mer enn 30 år gamle. Jeg tror det er musikk interessen som gjør at jeg kjenner de igjen. Skulle gjerne ha hørt mer av slik musikk i media i dag og ikke all denne nye «tecno» opplegget som er i dag!

Comments are closed.