Internasjonalt og nasjonalt

Hva er kriteriene for å komme inn på denne listen med «One hit wonder»? Veldig enkelt så må den jo ha vært en hit på en stor liste slik at publikum vil huske den. Er den ikke inne på et visst nivå vil den jo ikke være noen hit og dermed ikke heller noen «One hit wonder». Men meningen er sikkert forskjellig fra land til land hva kriteriene skal være. Jeg vet at i Storbritannia er det minst inne på topp 40 en kort periode uten at det er spesifisert.

Annen musikk

Slike kom, spill og forsvinn låter overskygger ofte annet arbeid den gjeldende artisten kjemper for å komme ut i verden med. Kanskje så mye at det heller hadde lønt seg og IKKE ha denne «One hit wonder» låten noen ganger. Men en slik låt hjelper jo kraftig til for eksempel med økonomien da. Og det kan jo da igjen hjelpe til i annet arbeid for å få lansert og publisert materiale den eller de artistene jobber med.

Norske slike låter

I forrige artikkel var jeg innom Aha sin «Take on me» låt som har kommet inn på enkelte slikte «One hit wonder» topp lister. Noen flere norske slike låter på det internasjonale markedet kan jeg ikke komme på eller finne på noen lister noe sted.

Men derimot nasjonalt er det diskusjoner om flere slike låter.

Bombadilla Life eller Opus X kan begge låtene lett gå inn i en norsk avdeling for slike låter. De var her i en meget kort periode og forsvant igjen som en «døgnflue».

I de senere årene har det blitt sunget litt om mat – deriblant pizza. Først var det trønderen Ståle Still som sang og rappet om pizzafyll. Den sangen går vel enda som «festsang» i lystige lag. P-p-p-p-p-p-pizzafyll ……

Nå for bare få år siden dukket det opp en ny duo som også skulle ut og synge om mat. Staysman & Lazz kom og sang om «En godt stekt pizza». Den kom og fikk stor omtale i mange medier, og den forsvant igjen ganske så raskt. Men den ligger jo der og vil bli husket i ganske mange år fremover.

Youtube

Så godt som alle som ønsker sine låter publisert for andre får gjort det nå i dag. Verden har endret seg en del i takt med økningen og inntoget av internett. Dersom plateselskapene ikke er interessert i ditt arbeid og din musikk i dag så kan du fortsatt publisere dette selv via mediekanaler som for eksempel YouTube. Og det har skjedd ved noen anledninger at det er stjerner som har blitt oppdaget via slike kanaler.

Jeg er ikke den riktige til å bedømme om de har blitt stjerner eller ikke via en slik mediekanal. Så jeg velger å ikke nevne noen navn i denne sammenhengen. Det er jo bare å surfe inn på Youtube og søke etter slike stjerner så kan du bedømme selv om de virkelig er noen stjerne eller ikke? Lykke til på ferden – kanskje du oppdager en stjerne på denne veien!

 

Comments are closed.