Gatemusikanter gjør en viktig jobb

Gatemusikanter gjør en viktig jobb

Ja så er vi der heldigvis igjen, sommer, sol og ikke minst gatemusikk. Det er jo noen av dem som spiller hele året, men om sommeren gjør enda flere sitt inntog på gater og torg. Jeg slutter aldri å la meg imponere av disse menneskene, som muntrer opp hverdagen for oss. En del av dem har også et show i tillegg til selve dansen, og uansett har nær sagt alle et blidt og vinnende vesen. Jeg tror nok de fleste av oss setter pris på gatemusikantene, som et hyggelig innslag i bybildet. Noen av dem reiser rundt i hele verden, og opplever forskjellige byer, mennesker og kulturer. Jeg tror de har et rikt liv, kanskje ikke på penger men i sjelen sin og det de driver med. Jeg ble nylig kjent med den gamle gatemusikeren Ray fra Fredrikstad, han kunne velge og vrake i jobber – men valgte å spille på gata.

Et avbrekk i en hektisk hverdag

Hvem kjenner seg vel ikke igjen i den travle hverdagen, som kanskje spesielt livet i storbyen kan medføre. Jeg har mer enn én gang opplevd nettopp den settingen, og noen minutters stopp hos en gatemusikant – ja det gjør rett og slett underverker. Men det avhenger så klart av type musikk, og ikke minst eget humør og sinnsstemning. Er jeg stresset så hjelper det med stille og rolig musikk, gjerne noe klassisk. Men om jeg er på vei til eller fra puben, ja da velges det gjerne musikk med noe mer fart i.  På sommeren kan man nesten bare velge og vrake, i hvilken type musikk man vil høre på. Dette gjelder i alle fall i storbyene, og i denne sammenheng og etter norsk skala – er Oslo en storby å regne.

En av de eldste yrkene som finnes

 

En av de eldste yrkene som finnes

Det er ikke lett å tidfest akkurat når denne formen for musikk ble etablert, men det er hevet over enhver tvil om at vi her snakker om en av de eldste yrkene vi har. Det er mange som hevder at gatemusikantene binder oss sammen, uten at vi selv kanskje er bevisste på det. Hvor mye man vil gi, eller om man gir noe i det hele tatt – er så klart opp til hver og en. Selv gir jeg ofte en tier, ja det kan også bli tjue kroner også. Enkelte av dem hadde sikkert fortjent både femti- og hundrelappen også, men det skal ikke så store summene til for at de tjener ganske så greit.

Gatemusikanter lever et tøft liv

Arbeidsdagen til en gatemusiker er ikke bare fryd og gammen, det er lange arbeidsdager og til tider lite penger. De kan også ha sin tørn med politiet, for det er ikke alle steder det er lovlig å spille musikk. Noen ganger kan også de forbipasserende være ufine mot dem, og tyveri av penger de har tjent kan også forekomme.

Dødsstraff

Om vi går tilbake til 462 før Kristus og det gamle Romerriket, så kom den første loven som gatemusikere måtte forholde seg til. Hvis de sang om statsansatte eller politikere, ja så ville det mest sannsynlig medføre dødsstraff. Det samme gjaldt om de parodierte, så jeg vil tro at ingen tok denne sjansen

Comments are closed.