Gammeldans

Musikkstilen har endret seg voldsomt opp igjennom tiden, dagens musikk stiler er veldig variert og det finnes musikk for de fleste.

Mange av musikkstilene har nesten forsvunnet helt, en av dem er nok gammeldansen. Den finnes fortsatt men det er ikke så mye av den rundt omkring lengre.

Her er det gjerne den eldre generasjonen som holder trofast på sin musikkstil, selv om det er noen få yngre som også liker denne musikken er det ikke det helt store lengre.

Stiler

Gammeldans er flere typer i fra det meste av Europa. De typiske stilene av gammeldans er reinlender, masurka, polka, vals og ril men det finnes flere stiler.

Gammeldansen kom til Norge i slutten av 1700 tallet og har egentlig holdt seg godt her i landet.

Instrumentene som er mest brukt under denne musikkstilen er trekkspill og fele av forskjellige typer.

Reinlender er den mest vanlige pardansen innen gammeldansen, man regner med at den stammer i fra Tyskland med variasjoner i fra Skottland. Det er flere varianter og dansestiler som går under denne betegnelsen reinlender.

Polka er en del hurtigere dans en reinlender dansen, den oppsto i Bøhmen området starten på 1800 tallet.

Masurka varianten stammer i fra Polen og stammer tilbake i fra 1600 tallet.

Så er det vals, kanskje den mest kjente varianten her i landet, den stammer i fra Wien og helt tilbake til 1780 tallet.

En annen variant som vi kjenner godt her i Norge er slått, her er det fele, munnharpe og harpe de mest brukte instrumentene. Igjen er det flere varianter av denne stilen, det kommer litt an på distriktene som gjerne har sine egne variasjoner.

Grupper

Dansebandene er nok ikke av de du finner på hit listene rundt omkring men de er jo ganske kjente likevel innen miljøet.

En av dem er gruppen Kvarts, det ble etablert i slutten av 1990 tallet i Ål i Hallingdal.

Gruppen består av Jo A Lie på trekkspill, Øystein Rudi på fele og hardingfele, Erland Styve på gitar og Tom W Rustad på kontrabass, gitar, torader, seljefløyte og munnharpe.

Gruppen er en av de som har holdt på lengst innen gammeldans musikken i Norge og har så langt gitt ut 7 plater.

Foruten og gi ut sin egen musikk igjennom sitt eget studio har de gitt ut flere plater for andre musikere. Gruppen har vunnet flere spellemannpriser og andre utmerkelser gjennom tiden de har drevet på.

De stiller gjerne opp på de mange festivalene som man finner rundt omkring i landet på sommerstid, det er jo mange danseglade folk der ute.

Jhohans

Jhohans er også en gruppe som farter rundt omkring i landet på ulike arrangementer. Gruppen er over 30 år gammel og dagens medlemmer er Joar Endalsvoll på trekkspill, synt, og sang, Attila Borza på trommer, John O Aune på gitar og sang, Rune Trondsetås på bass og sang, Roar Nygård sang og Torstein Hope som spiller trekkspill, piano, synt og synger litt.

Musikkstilen deres er variabel og har derfor fått ett stort publikum, her varierer det mellom sving, gammel pop, dansemusikk, trønder rock, country og gammeldans.

Comments are closed.